Warning: Parameter 1 to ep_exclude_pages() expected to be a reference, value given in /storage/content/59/151559/pensionsguide.se/public_html/wp-includes/plugin.php on line 166 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /storage/content/59/151559/pensionsguide.se/public_html/wp-content/themes/pensionsguide/functions.php on line 456 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /storage/content/59/151559/pensionsguide.se/public_html/wp-content/themes/pensionsguide/functions.php on line 468 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /storage/content/59/151559/pensionsguide.se/public_html/wp-content/themes/pensionsguide/functions.php on line 413

Den allmänna pensionen i Sverige består av tre delar, inkomstpension, premiepension och garantipension. För de flesta så är inkomstpensionen den största av dessa tre delar. Den grundar sig på den sammanlagda inkomst du haft under ditt yrkesverksamma liv. Den totala avgiften till den allmänna pensionen är 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst. Av dessa går 16 procent till inkomstpensionen och 2,5 procent till premiepensionen. Ju mer du jobbat, desto högre inkomstpension. Men det finns ett tak som gör att den del av din inkomst som överstiger 30 900 kronor i månaden inte påverkar pensionen. Du tjänar in så kallade pensionsrätter för varje år du jobbar och du får även pensionsrätter för den tid du är föräldraledig, gör värnplikt eller studerar.

Hur stor din inkomstpension blir beror alltså på hur stor pensionsrätt du har samlat ihop till den dag du går i pension. Självklart påverkar det också hur gammal du är när du pensionerar dig. Om du väljer att gå i pension när du är 61 år som är den ålder du tidigast får ta ut din inkomstpension så ska dina pensionspengar räcka längre än om du går i pension när du är 65 år gammal. Dessutom går du ju miste om ett antal intjänandeår om du går i pension tidigt. Det har faktiskt stor påverkan när man väljer att du ut sin pension. Det finns studier som visar att om man väljer att ta ut pension vid 61 års ålder uppgår pensionen bara till cirka 72 procent av den summa man skulle få ut i pension om man istället hade gått i pension vid 65 års ålder. Om man jobbar ändå tills man är 68 år innan man väljer att gå i pension så blir pensionen nästan en tredjedel (29 procent) högre än om man skulle gått i pension vid 65 år.

Inkomstpensionen följer den allmänna löneutvecklingen i Sverige. Går det bra för Sverige så kommer också din pension att bli högre. Inkomstpensionen beräknas lika för både killar och män. Den betalas också ut till alla som har tjänat in rätt till den, det vill säga pensionsrätter och pensionspoäng. Det spelar alltså ingen roll om man som pensionär bor i Sverige eller inte.

Förutom inkomstpension finns det två andra delar av dagens pensionssystem, premiepension och garantipension. Premiepensionen är de övriga 2,5 procent av din inkomst som går till pension. Det är denna del som du får välja förvaltning av genom att välja en fond i det orange kuvert som skickas hem till alla en gång om året. Garantipension är till för dem som har så låg intjänad inkomst att de inte uppnår lägsta minimibelopp som staten har bestämt.

One Response to “Inkomstpension”

  • Karl Johansson:

    Det med inkomstpension och pension överhuvudtaget känns som en djungel. Tur man har 5 år till innan man pensionerar sig, så jag har lite tid att gå igenom det med pensionen.

Leave a Reply